تاریخ انتشار : 8 مهر 1393 10:1

تصویر و ذهن: فیلم، فلسفه و علوم شناختی

کتاب تصویر و ذهن: فیلم، فلسفه و علوم شناختی با موضوه سینما، تلویزیون و فلسفه به قلم گريگوري كوري و ترجمه محمد شهبا توسط انتشارات دانشگاه صدا و سیما منتشر شده است

کتاب تصویرو ذهن: فیلم، فلسفه و علوم شناختی با موضوه سینما، تلویزیون و فلسفه به قلم گريگوري كوري و ترجمه محمد شهبا توسط انتشارات دانشگاه صدا و سیما منتشر شده است

تصویر ذهن: فیلم، فلسفه و علوم شناختی كتابی است كه به ماهیت فیلم، ماهیت تصاویر متحرك، رابطه تماشاگر و فیلم و انواع روایت های سینمایی می پردازد. دیدگاه این كتاب، كه بر علوم شناختی استوار است، گسستی آشكار از نظریه های روان كاوانه و نشانه شناختی به سینما است، كه در سه دهه گذشته بر مطالعات سینمایی سلطه داشته اند. نظریه اصلی این كتاب این است كه فیلم رسانه ای تصویری است و حركت تصاویر سینمایی واقعی است نه توهمی. با ارائه نظریه ای كلی در مورد بازنمون تصویری، بر واقع گرایی تصاویر و نبود همانندی میان آنها و زبان تاكید شده است. به علاوه در این كتاب، این دیدگاه رایج و مبتنی بر روانكاوی نیز نفی شده است كه تماشگر می پندارد كه رویدادها را از درون جهان داستان و از زاویه دید و جایگاه دوربین می بیند. در فصول پایانی كتاب، نظریه ای كلی در مورد روایت گری سینمایی ارائه شده و رابطه آن با رسانه های تصویر و زبانی بررسی شده است. در همین فصول، تفاوت های روایت ادبی و روایت سینمایی نیز بیان شده است.

کتاب «تصویر و ذهن؛ فیلم، فلسفه و علوم شناختی» یکی از شاخص ترین آثار گریگوری کوری است
. که برای چاپ دوم در سال 1393 توسط انتشارات" مینوی خرد" منتشر شده است.
محمد شهبا درباره چاپ دوم کتاب به خبرگزاری کتاب ایران عنوان کرده: چاپ نخست این کتاب اشکالات بسیاری داشت و گویا ناشر نسخه ماقبل نهایی را به چاپخانه سپرده بود. این کتاب با ویرایش و بازخوانی جدید و اصلاح تمام غلط های تایپی در قطع جدید از سوی انتشارات مینوی خرد منتشر می شود.
شهبا در ادامه توضیح مختصری درباره این کتاب ارایه کرد و گفت: «تصویر و ذهن» كتابی است كه به ماهيت فيلم، ماهيت تصاوير متحرک، رابطه تماشاگر و فيلم و انواع روايت های سينمايی می پردازد. ديدگاه اين كتاب، که بر علوم شناختی استوار است، گسستی آشكار در نظريه های روان كاوانه و نشانه شناختی مرسوم در مطالعات سینمایی در این سه دهه گذشته را نشان می دهد.
این مترجم و مدرس سینما در پایان گفت: منابع مکتوب در حوزه «روایت شناسی» در ایران بسیار اندک است؛ این در حالی است که دانشجویان سینما به آن احتیاج مبرم دارند. امیدوارم این کتاب مفید واقع شود.
نخستین چاپ کتاب «تصویر و ذهن» در سال 1388 با شمارگان هزار و 500 نسخه، 472 صفحه و بهای هشت هزار تومان توسط دانشگاه صدا و سیما منتشر شده بود.

محمد شهبا فارغ التحصیل مدرک دکترای رشته روایت شناسی فیلم از دانشگاه «ایست انگلیا» انگلستان است و هم اکنون به عنوان عضو هیات علمی در دانشکده سینما و تئاتر دانشگاه هنر مشغول به تدریس است.
کتاب «روایت ها و راوی ها» نوشته گریگوری کوری و ترجمه محمد شهبا، بهمن سال جاری به عنوان اثر شایسته تقدیر در سی و دومین جایزه کتاب سال ایران انتخاب شد. همچنین این کتاب در بیست وسومین جایزه کتاب فصل در زمستان گذشته (1391) نیز به عنوان اثر شایسته تقدیر انتخاب شده بود.
برخی از مهم ترین ترجمه های وی عبارتند از «دنیای درام» نوشته مارتین اسلین، «رازی در ميان نيست؛ انديشه هايی درباره بازيگری و تئاتر» نوشته پیتر بروک، «فیلم های ما و فیلم های آنها» نوشته ساتیا جیت رای، «عناصر سینما» نوشته استفان شارف، «تحلیل گفتمان در تلویزیون» نوشته نوریا لورنز-داس، «روایت ها و راوی ها» نوشته گریگوری کوری، «تاملاتی در باب سینما و دین» نوشته مایکل برد و دیگران، «روایت شناسی؛ شکل و کارکرد روایت» نوشته جرالد پرینس، «استادان انیمیشن» نوشته جان هالاس، «میزانسن در سینما» نوشته بیل نیکولز، «نظریه های روایت» نوشته والاس مارتین و «سینما چیست» نوشته آندره بازن.