تاریخ انتشار : 23 فروردین 1393 0:0

دکتر مرتضی حیدری در بررسی هنر بعد از انقلاب اسلامی

ورود طلاب و فضلای حوزه در حوزه مبانی نظری هنر واجب و موجبات شکوفایی و رشد هنر انقلاب است

انجمن مطالعات نظری هنر به منظور بررسی هنر بعد از انقلاب اسلامی اولین نشست تخصصی از سلسله نشست های تخصصی کارنامه» را برگزار کرد.

بر اساس این گزارش در ابتدای جلسه استاد گنجی مدیر انجمن مطالعات نظری هنر ضمن خوش آمد گویی، به صورت کوتاه اهمیت بررسی هنر بعد از انقلاب را گوشزد و هدف از برگزاری سلسه نشست ­های «کارنامه» را بیان داشت. وی برگزاری اولین نشست کارنامه را که مصادف با روز هنر انقلاب بود به فال نیک گرفت. پس از ایشان، استاد حیدری در آغاز سخن، نهضت امام خمینی را مبارک شمرده، از برکات آن در زمینه های مختلف کشاورزی، نانو و مهم ترین آن، فرهنگ نام برد. ایشان ضمن بیان دغدغه­ ی رهبر معظم انقلاب در رابطه با فرهنگ و اهمیت آن، ابراز کرد که باید انجمن مطالعات نظری پیشتر از این و در همان اوایل انقلاب تاسیس می شد.

دکتر حیدری در ادامه سخنان خود به پاسخ چند پرسش از جمله این سوال پرداخت که آیا هنری به نام «هنر نقلاب» وجود دارد و می شود این تعبیر را به کار برد یا خیر؟ نیز بر فرض درستی این ترکیب وصفی، «هنر انقلاب» باید چه ویژگی هایی را دارا باشد؟ وی در ضمن بیان تاریخ شفاهی انقلاب با محوریت هنرمندان و نقاشان این دوره، به دو سوال یاد شده پاسخ گفت.

عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس در ادامه به نقل از پابلو پیکاسو، نقاش معروف فرانسوی گفت: «بعضی گمان می کنند که نقاشی فقط برای تزیین اتاق­ها است، در حالی که نقاشی اسلحه­ ای برای بیان حقایق و از بین بردن دشمن خون­ریز است». نکته کلیدی کلام وی آن بود که هنرمند باید با نگاه آیه محوری به نظام عالم بنگرد و تلاش کند از ظواهر عبور و حقایق متعالی را انتقال دهد.

وی در ضمن تشریح دو اثر متفاوت از حبیب اله صادقی نقاش انقلاب، به دو رویکرد متفاوت ایشان اشاره و گذر از طبیعت و رسیدن به یک نوع نمادگرایی را از جمله شاخصه های این  هنرمند دانست. نیز با نمایش دو اثر از آثار خود تلاش نمود تا همین باور را در آثار خود نیز نشان دهد. نقاش هنر انقلاب درادامه به بررسی هنر در روسیه پرداخت و گفت در روسیه علاوه بر هنرمندان که وظیفه و کارشان تولید هنر بود گروه دیگری بودند که به تبیین و تولید اندیشه و تفکر در باب هنر می پرداختند. بر پایه همین نکته مبانی نظری را از مهم ترین مسایل در رابطه با هنر دانست و یکی از مشکلات هنر انقلاب را نبود یک بنای نظری واحد در تعریف هنر برشمرد. وی در پایان ضمن تقدیر و تشکر ازدفتر تبلیغات اسلامی ورود طلاب و فضلای حوزه های علمیه را در حوزه مبانی نظری هنر واجب و موجبات شکوفایی و رشد هنر انقلاب قلمداد کرد.