تاریخ انتشار : 22 بهمن 1392 20:51

استمرار انقلاب به کدام روایت؟

استمرار انقلاب به کدام روایت؟کتاب «استمرار انقلاب به کدام روایت؟» اثر حجت الاسلام مصطفی جمالی کارشناس فرهنگی و عضو هیئت علمی فرهنگستان علوم اسلامی توسط انتشارات فجر ولایت منتشر گردید.

این کتاب به دنبال جریان شناسی فکری و ارزیابی جامع و کامل آنها در جامعه کنونی نیست. بلکه در این کتاب به جای جریان شناسی، به شناسایی گفتمان های کلان جریان ها و گفتمان هایی پرداخته می‌شود که مدعی پاسخ‌گویی به مسائل و مشکلات می‌باشند که پاسخ های آنها در واقع آشکارا یا پنهان از یک دسته پیش فرض‌ ها و اصول موضوع های خاص نشأت می گیرد و در نهایت ایده ها و آرمان هایی را مد نظر دارند و یک منظومه فکری را شکل می دهند.

قبل از ‌ورود به تبیین این گفتمان های فکری و شاخصه های آن ذکر پنج نکته لازم است:

۱: معیار این گفتمان شناسی ـ با توجه به اینکه موج جهانی تجدد تمامی کشورها و به ویژه کشورهای اسلامی را در نوردیده است ـ نسبت این گفتمان‌ها با جریان تجدد می باشد.

۲: این رویکردهای فکری، در بین اندیشمندان مسلمان ـ از اندیشمندان ایرانی گرفته تا عالمان و متفکران جهان عرب و شبه قاره ـ مطرح بوده و می باشد و البته بروز و ظهور این رویکردهای فکری در فرهنگ معاصر ایران بسیار قوی تر است.

۳: این نوع دسته بندی جنبه نظری دارد.

۴: این گفتمان های فکری هر چند از خاستگاه های فرهنگی و پایه های فکری متفاوت برخوردارند، اما عملاً در یک بستر اجتماعی و در رویارویی یا داد و ستد با یکدیگر، رشد و تعین یافته اند و عمدتاً این چهار جریان فکری در مواجهه با حضور فرهنگ جدید غرب در جهان اسلام شکل گرفته اند.

۵: این چهار گفتمان، تنها در جامعه ایران ما مصداق ندارد، بلکه می توان در بررسی گفتمان های مطرح در جهان اسلام و حتی در جوامع پیرامونی دنیای مدرن (متناسب با فرهنگ و عقاید دینی و ملی هر جامعه) وجود این چهار گفتمان را مشاهده کرد.

بر این اساس، «گفتمان سنت گرایی» عمدتاً به تقابل و واکنش منفی با این پدیده پرداخت؛ «گفتمان تجددگرایی» با قبول این پدیده با رویکردی مثبت و با دلدادگی تمام، تنها راه فرا رو را آن راه طی شده می داند. «گفتمان تجدد گرایی اسلامی» با نگاهی تجزیه نگر به استقبال وجوه مثبت این پدیده رفته و درصدد جمع بین اسلام و تجدد بوده است و در بعضی از حوزه های علوم، اسلامی سازی و در بعضی دیگر بومی سازی را در دستور کار خود قرار داده است.

گفتمان «تمدن گرایی اسلامی» که به ظاهر دیرتر از جریانات پیشین اعلام موجودیت کرده است، در بسیاری از کشورهای اسلامی در چند دهه اخیر و به‌ ویژه با ظهور انقلاب اسلامی و نظریه سیاسی جمهوری اسلامی مطرح گردیده است.

تمدن گرایی اسلامی معتقد به ساخت تمدن اسلامی با تمام لوازم تمدنی خود اعم از «علوم، ساختارها و محصولات» تمدنی بر پایه معارف و اصول دینی است. از این‌رو هر چند در دوران گذار ضرورتاً بر اساس الگویی گزینشی ناگزیر به اخذ و تعامل با تمدن مادی است، ولی به سمت ساخت تمدن اسلامی حرکت می کند.

معرفی اجمالی این کتاب به این چهار گفتمان فکری پرداخته و اجمالاً شاخص های شناسایی هر یک را بیان کرده و در آخر، با نقد سه رویکرد اول، به تبیین گفتمان چهارم (تمدن گرایی اسلامی) پرداخته است.

لازم به ذکر است کتاب «استمرار انقلاب به کدام روایت؟» توسط انتشارات فجر ولایت به شمارگان ۲۰۰۰ نسخه و در قطع رقعی با قیمت ۷۰۰۰ تومان منتشر گردیده است. علاقه مندان برای تهیه این کتاب می توانند به موسسه کتاب فردا با شماره ۳۷۷۴۶۹۹۲ – ۰۲۵ تماس حاصل نموده و یا از طریق وبگاه اینترنتی این موسسه www.bookroom.ir ثبت سفارش نمایند.