تاریخ انتشار : 3 شهریور 1392 17:47

سینما و جامعه: بازتاب جنگ در سینمای ایران

چکیده پایان نامه کارشناسی ارشد سپیده حیران پور دانشجو پژوهش هنر دانشگاه تهران با عنوان"سینما و جامعه: بازتاب جنگ در سینمای ایران"، تاریخ دفاع:1387

چکیده:

در این پایان نامه سعی بر آن است که به این سؤال پاسخ داده شود؛ "بازتاب جنگ در سینمای ایران چگونه بوده و چه سیر تحولی را طی کرده است؟" بر اساس نظریه ی بازتاب فیلم های سینمایی سند معتبری برای شناخت جامعه ای که در آن ساخته می شوند، به شمار می روند. بنابراین می توان از طریق مطالعه ی سینمای جنگ ایران به رویکرد جامعه ی ایران نسبت به جنگ در طول زمان پی برد. هم چنین بنابر دیدگاه آرتور مارویک فرض شده است که چند سال پس از پایان جنگ و در اثر تغییر شرایط اجتماعی دیدگاه جامعه نسبت به جنگ تغییر می کند و یا امکان بیان رویکردهای جدید به وجود می آید. بنابر این نظریه رویکرد فیلم های سینمای جنگ ایران در دهه ی 80، متفاوت از رویکرد فیلم های جنگی ساخته شده قبل از دهه ی 80 می باشد. روش به کار گرفته شده برای تحلیل فیلم ها روش نشانه شناسی ساختاری می باشد. سینمای جنگ در این پایان نامه، در سه دوره ی زمانی 60 تا 67، 67 تا 70 و دهه 80 مورد بررسی قرار گرفته است. دو دوره اول به صورت اسنادی و با استفاده از مطالعات قبلی و دوره سوم به صورت تحلیل متن فیلم های برگزیده جنگی مطالعه شده است. نتیجه این که فیلم های دوره اول بنا به اقتضای جنگ و شرایط جامعه ی جنگ زده به حماسه سازی و قهرمان پروری می پردازند، در حالی که فیلم های دوره دوم بیش تر جنبه ی اجتماعی دارند و وضعیت آوارگان و رزمندگان بازگشته از جنگ و برخورد جامعه با آنان را بررسی می کنند. از مقایسه نتایج این دو دوره با فیلم های دوره سوم معلوم شد که دیدگاه متفاوتی در فیلم های سینمایی ساخته شده در دهه ی 80 شکل گرفته است؛ بدین ترتیب که در پی از بین رفتن رژیم بعث عراق و بهبود روابط دو کشور، و در نتیجه تحول دیدگاه جامعه نسبت به جنگ ایران و عراق و به وجود آمدن شرایط مناسب برای ابراز دیدگاه های متفاوت، فیلم هایی با تمایلات صلح طلبانه و ضد جنگ و با شخصیت پردازی های متفاوت از رزمندگان ایرانی و عراقی ساخته شده اند که در سینمای جنگ ایران سابقه ندارد.

آرشیو پایان نامه های دانشکده صدا و سیما قم

آرشیو پایان نامه های دانشگاه صدا و سیما