تاریخ انتشار : 20 خرداد 1392 12:7

گزارش گاردین از افزایش محبوبیت فیلم های سینمایی با محوریت پیامبر اسلام

شفقنا (پایگاه بین المللی همکاری های خبری شیعه)- با وجود دشواری هایی که درخصوص به تصویر کشاندن شخصیت حضرت محمد(ص) در سینما وجود دارد، پروژه های سینمایی مبتنی بر زندگینامه پیامبر اسلام، همواره از پتانسیلی قدرتمند برای برقراری و اشاعه دیالوگ های فرهنگی بین جوامع گوناگون برخوردار بوده است.

گاردین نوشت: "همانند یک پل باش!" اینها آخرین کلمات معلم ترکیه ای خطاب به یک پسر بوسنیایی است. معلم که پسرک را همین الان از دل یک رودخانه متلاطم نجات داده و به ساحل رسانده، اینها را به او می گوید و باز می گردد تا آن یکی شاگردش را نجات دهد. چند ثانیه قبل از این صحنه، دو نوجوان در حال نزاع، در یکدیگر قفل شده بودند و چاقویی میان آنها معلق مانده بود. یکی از آنها مسلمان است و دیگری مسیحی ارتدوکس. معلم که حالا دارد بر خلاف جریان آب شنا می کند تا به آن یکی برسد، می داند وقتی زندگی یک انسان در خطر است، تفاوتی نمی کند که او پیرو چه دینی است. اختلاف و انشقاق بین انسان ها، مذموم است و این، پیامی است که از آسمان به انسان نازل شده است. بالای سر آنها، پل لاتین سارایوو قرار دارد؛ جایی که دوک فرانتس فردیناند در سال 1914 در اثر شلیک گلوله از پای در آمد. (دوک بزرگ اتریشی، وارث تاج و تخت امپراتوری اتریش- مجارستان، که قتل وی باعث آغاز جنگ جهانی اول شد.)

آنچه خواندید بخشی از یکی از سه اپیزود فیلم "سلام"، محصول کشور ترکیه است. هر سه اپیزود، روی تلاش های انسان دوستانه سه شخصیت معلم در کشورهای مختلف متمرکزند. در دو اپیزود دیگر، می بینیم که دو انسان عاشق در سنگال و افغانستان، خود را یک دنیا جدا از دیگران می یابند. "سلام" نخستین فیلم ترکیه ای است که در سه کشور مختلف فیلمبرداری شده است. این فیلم از اول ماه آوریل، به مدت 5 هفته در صدر فهرست پرفروش های ترکیه بود و در این مدت 8 میلیون دلار فروخت.

اما موفقیت "سلام" را نباید محدود به ترکیه فرض کرد. اگرچه این فیلم پیش از دیگران به مذاق ترکیه ای ها خوش آمده است، اما به لطف محتوای تعلیمی و زیبایش، قلمرو مخاطبان آن بین المللی است. بسیاری، این فیلم را نسخه اسلامی فیلم "بابل" می دانند که دنیای بیرون از اسلام را مخاطب قرار می دهد. فیلم، گویی دعوتی دراماتیک و مبلغانه است برای دعوت به دین اسلام که تلاش دارد در سینمای جهان جایی برای معرفی ارزش های اسلامی باز کند. جنبش موسوم به گولن (Gulen Movement) – شبکه ای مترقی و پیشرو و احتمالا برخوردار از انگیزه های سیاسی که به زعم بعضی ها، یکی از تاثیرگذارترین سازمان های اسلامی در دنیاست- یکی از حامیان مالی اصلی برای تهیه این فیلم بوده است. "سلام" یکی از چندین پروژه سینمایی است که در حال حاضر، دفاع و تبلیغ ارزش های اسلامی را هدف گرفته است و سینما، به واسطه طبیعت تصویری اش، رسانه موثری برای رسیدن به این منظور به شمار می آید، خاصه آنکه می تواند قابلیت انطباق و انعطاف سنت های مذهبی را با روزگار معاصر، به تصویر بکشد و نمایش دهد.

هم اکنون دو پروژه بزرگ سینمایی در خصوص حضرت محمد در دست ساخت است؛ یکی در دنیای شیعه و یکی در دنیای تسنن. در مقایسه با زمانی که از ساخت فیلم "رسالت" در سال 1976 به کارگردانی مصطفی عقاد می گذرد، شاید بتوان همزمانی ساخت این دو فیلم جدید را نشانه همت و خواست کارگردانان مسلمان برای آغاز دور جدیدی از فیلم هایی با مضامین اسلامی و محوریت پیامبر اسلام تلقی کرد. البته یکی از دلایل این کم کاری، مشکلاتی است که در خصوص به تصویر کشاندن چهره پیامبران بر پرده سینما در دنیای اسلام وجود دارد.

مجید مجیدی کارگردان ایرانی که فیلم جدید 30 میلیون دلاری اش در خصوص زندگی پیامبر اسلام در ماه اکتبر کلید خورده، اخیرا اشاره کرده است: "در حالی که تاکنون در دنیای سینما، 250 فیلم درباره عیسی مسیح، 120 فیلم درباره موسی، 80 فیلم درباره دیگر پیامبران و 40 فیلم درباره بودا ساخته شده، می بینیم که فقط یک فیلم درباره حضرت محمد ساخته شده است. متاسفانه، ما در معرفی پیامبرمان به دنیای غرب قصور داشته ایم."

مخاطبان سینما در دنیای غرب همیشه به سینمای مذهبی و مضامینی از این دست توجه نشان داده اند اما نباید از این موضوع نیز گذشت که پتانسیل و ظرفیت سینمای مذهبی در جهان اسلام نیز بسیار بالاست. 1.62 میلیارد مسلمان در جهان، می توانند در چشم به هم زدنی، کل بازار سینمای مذهبی را در اختیار خود قرار دهند. در حال حاضر، اهل تسنن بیشتر از اهل تشیع چشم به اقتصاد این ژانر از سینما دوخته اند: کمپانی قطری النور هولدینگز (Alnoor Holdings) ساخت پنج تا هفت فیلم سینمایی را با بودجه مجموعا یک میلیارد دلاری در دست دارد. ویژگی متمایز این فیلم ها، برجسته ساختن وجوه مشترکی است که بین ادیان ابراهیمی وجود دارد. در بین افرادی که در هیات مدیره این شرکت حضور دارند، نام باری ازبورن، تهیه کننده فیلم های ماتریکس و ارباب حلقه ها به چشم می خورد.

اظهار اقبال، دانشمندی که در بیرمنگهام انگلستان بزرگ شده و تخصصش مطالعه آب و هواست، اکنون به عنوان تهیه کننده سینما فعالیت می کند. وی می گوید او هم مثل خیلی از انسان های دیگر در دوران کودکی و نوجوانی تحت تاثیر ابر قهرمانان هالیوودی قرار داشته است اما اکنون می خواهد از این عناصر داستانی در جهت خدمت به دغدغه های اخلاقی ای استفاده کند که جهانی تر هستند. وی قصد دارد نشان دهد "قدرت" چیزی نیست که در دستان تنها یک نفر جمع شده باشد. هر انسانی می تواند قدرتمند باشد.

صرفنظر از بحث اسلام هراسی، فیلم هایی مانند "سلام" که جدیدا مورد توجه فیلمسازان مسلمان قرار گرفته اند، به طور بالقوه می توانند در بخشی از جوامع، همان واکنش هایی را ایجاد کنند که برای فیلم "مصائب مسیح" ساخته مل گیبسون پیش آمد. با این حال، این فیلم ها تمرکزی غیر مغرضانه و سالم بر روی موضوع "همکاری های بین ادیان" و "گفت و گوهای فرهنگی" دارند. اقبال می گوید سری فیلم های النور، عیسی مسیح و دیگر شخصیت های غیر مسلمان را نیز به تصویر می کشد، بنابراین نباید فقط مسلمانان خود را مخاطبان این فیلم ها بدانند. لونت دمیرکال، کارگردان فیلم سلام نیز تاکید می کند که انگیزه اش از ساخت فیلم سلام، چیزهایی فراتر و بزرگتر از دین خود او بوده است: "آنچه ما را واقعا تحت تاثیر قرار داد، ارزش های انسانی جهانی بود؛ ارزش هایی مثل همکاری و مشارکت بین ادیان و اعتقادات مختلف، زندگی برای شادی و سعادت مردمان دیگر، عشق به نوع بشر و ایثار و فداکاری برای دیگران."

منبع: گاردین
ترجمه: فرهاد فرجاد- شفقنا