تاریخ انتشار : 29 مهر 1396 13:18

گزارش نشست تخصصی «فیلمنامه نویس در مقام پژوهشگر و دراماتورژ»

نشست تخصصی «فیلمنامه نویس در مقام پژوهشگر و دراماتورژ» با حضور استاد منصور براهیمی در تاریخ 96/7/24 برگذار گردید.

ابتدایی ترین و وسیع ترین معنای دراماتورژی، همان «ساخت وپرداختِ درام» است. دراماتورژ، در معنای یونانی (دراماتورگوس)، کسی بود که می توانست به کنش های دراماتیک نظمی معنادار و فراگیر ببخشد. هنوز هم در برخی زبان های اروپایی نمی توان میان دراماتورژ و نمایشنامه نویس تفکیک قائل شد، در حالی که فقط با جداسازی این دو واژه است که می توان کاربردهای تاریخی و مدرن دراماتورژی را روشن کرد. هر کسی می تواند نمایشنامه بنویسد (گیریم نمایشنامه ای بد)، اما هر کسی نمی تواند دراماتورژ باشد، زیرا دراماتورژی مستلزم مهارت تحلیل برای تشخیص و تجزیه ی تمامی عناصر ساختار دراماتیک است. می توان اشیل را نخستین نمایشنامه نویس غربی دانست، اما این ارسطو است که با تبیین قواعد فرمال نمایشنامه ی خوش ساخت، نخستین دراماتورژ غربی به حساب می آید. در تلقی عامیانه ی غربی از این اصطلاح، دراماتورژ هم چون پزشکی ظاهر می شود که نمی گذارد اشتباهات ساختمند به متن صدمه بزنند. به معنای وسیع تر، ممکن است «آرایش معنادار رویدادها» شامل دراماتورژی زندگی یک فرد، دراماتورژی رویدادهای یک جنگ، یا دراماتورژی کشاکش های سیاسی روز هم بشود.

از زمان لسینگ، که به دراماتورژ چونان معلمی نگاه کرد که وظیفه اش روشن کردن توده هاست و نه تأیید تعصبات آن ها، تا امروز، دراماتورژ ها همواره بازار پژوهش و نقد تئاتری و امکانات بارور تماشاگری را گرم نگه داشته اند و از دهه ی 1980 برخی از آن ها در آمریکا پا از مرزهای تئاتر فراتر گذاشته و در جهان فیلم و تلویزیون وارد شدند. مشاغل پیچیده ای از قبیل «طراح تولید» یا «کرییتور» از جهاتی محصول این گسترش است. پیش از این ، اروین گافمن «آرایش معنادار رویدادها» را مبنای مطالعات جامعه شناسانه ی خود قرار داده بود و کاربرد میان رشته ای دراماتورژی به حوزه ی مردم شناسی هم وارد شده بود.

تحلیل این که چگونه فرهنگ های امروز هویت انسانی را در ارتباط با فن آوری برمی سازند، دراماتورژی را وارد جدید ترین حوزه های پژوهشی کرده است و آن عبارت است از محیط های مجازی، ویدئو گیم و هویت های برخط.

ثبت شده توسط : مدیر سایت